Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Жирардели собственик на "Юлен"? Не това е тревожното, смятат политолози

Гражданите биха гласували за втори лифт в Банско, убедени са Георги Киряков и доц. Стойчо Стойчев

18.12.2018 | 20:06 Редактор: Тодор Петров
Жирардели собственик на

Легендата в ските Марк Жирардели се оказа мажоритарен собственик на "Юлен" АД, която пък е концесионер на "Ски зона Банско". До този момент се смяташе, че собственик на дружеството е кипърецът Георгиус Георгиу. По темата се изказа и премиерът Бойко Борисов, според когото трябва да се търси решение за Банско.

"Собствеността беше неясна или се свързваше с безработен кипърец. Ходът с Марк Жирардели се оказа много по-ефектен за управляващите, отколкото всички оправдания за Георгиус Георгиу", коментира политологът Георги Киряков пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че юридически за един ден може да се прехвърли дори такова голямо дружество. Според Киряков премиерът не е длъжен да знае как се развиват едни частно-правни отношения. 

"Трябва да се реши спорът между екоминистерството и самото дружество за тази концесия. Жирардели не бива да бъде упрекван, че е сключвал някакъв договор преди много години", отбеляза Киряков. 

Политологът доц. Стойчо Стойчев е на мнение, че като граждани сме заинтересовани за по-добро изпълнение на коценсионния договор, а не толкова за собствеността на концесионера. Това е частен казус и би било лош знак държавата да се меси, смята той.

"Обществото е с нагласа винаги да гледа подозрително такъв тип сделки, защото голяма част от политиката в България е непублична. Свикнали сме да виждаме как нещата се случват под масата, случват се задкулисно...", обясни Стойчев в "Денят ON AIR".

И двамата политолози бяха категорични, че при евентуален референдум гражданите биха гласували за втори лифт в Банско.

Межудвременно Европейската комисия глоби Българския енергиен холдин със 77 млн. евро заради монополни действия. Премиерът Борисов пък съобщи, че глобата е можела да бъде над 300 млн. евро и е намалена след дълги преговори. И поясни, че единственият изход от избягване на санкцията е приватизация.

Георги Киряков обаче акцентира върху изказването на премиера, че данъкоплатците няма да платят глобата, определяйки го като спорно. 

По темата за по-висока цена на водата от 1 януари 2019 г. Киряков посочи, че водата е скъпа, защото трудно се добива в някои райони. По думите му държавната собственост във ВиК дружествата се управлява зле. 

Вижте видеото с цялата дискусия.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Генчо
преди 5 години
Факт е, че повече хора биха гласували за втори лифт, но не им се дава възможност,..поне за момента Сигнализирай за неуместен коментар