Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Загуба на човешки животи в мирно време... Ще спре ли новият орган войната по пътищата?

Коментар на Руслан Баждеков и Надежда Минкова пред Bulgaria ON AIR

14.12.2018 | 20:45 Редактор: Василена Василева
Загуба на човешки животи в мирно време... Ще спре ли новият орган войната по пътищата?

Войната по пътищата всеки ден взeма нови жертви. Проектът за създаване на новата Държавна агенция за пътна безопасност е на етап обществено обсъждане. Премиерът Борисов е на мнение, че характерът и причините, които водят до произшествия на пътя изискват мерки и политики на различни нива от всички институции. Затова координирането на усилията имали ключово значение за тяхната ефективност.

"Проблемът с пътната безопаснот е национален проблем, хубаво е, че управляващите го осъзнаха. Ставаме свидетели на безсмислена загуба на човешки животи в мирно време", отбеляза в студиото на "Денят ОN AIR" Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност.

През 2017 година бяха приети промени в Закона за движение по пътищата, даващи възможност да се налагат глоби на място. Днес има 11 институции, които се занимават с пътната безопасност, както и Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността по пътищата, която обаче няма собствена администрация и финансов ресурс.

"Един от основните проблеми на пътната безопасност са самите пътища в страната ни. За да спрем войната на пътя трябва да има един надправителствен орган, еднакво отдалечен от всички досегашни 11, които до момента се грижеха за това", категоричен бе Баждеков.

Пред Bulgaria ON AIR експертът Надежда Минкова отбеляза, че правилата трябва да бъдат строги, а това от своя страна да оправдава цената за спазването им.

Вижте повече във видеото!