Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

247 млн. лева повече за армията ни, но нито лев от тях не отива за модернизация

Това обясни бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев

14.12.2018 | 20:31 Редактор: Ралица Братанова
247 млн. лева повече за армията ни, но нито лев от тях не отива за модернизация

247 млн. лв. повече ще получи армията, след като кабинетът отпусна допълнителни пари. Преди две седмици правителството даде малко над 134 млн. лв., а в сряда добави към тях още 113 млн. 

"Бяха отпуснати изключително много средства, част от които са за бюджета за отбрана. Практически нито един лев от тях не отива за модернизация и създаване на нови способности, огромната част от парите са за капитално-възстановителни ремонти. Те отиват, за да поддържаме равнището отпреди 30-40 години", коментира бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че притеснителното е, че за последните 3 години в закона за бюджета се отделят средства на отделен ред за трите основни проекта за преоръжаване и до този момент нито един лев от тях не е изразходван, а това би били реални инвестиции в нови способности. 

"От "Атлантическия съвет на България" излязохме с много сериозен анализ и позиция, че ние виждаме Ф-16 като по-добрия избор в рамките на тази процедура. Предлагат се нови самолети с много модерно оборудване, самолети, които са с 50% по-голям ресурс, с 12 000 часа. Грипен е с 8 000", подчерта бившият министър пред Bulgaria ON AIR.  

Тодор Тагарев обясни, че Швеция и САЩ също са предствили подобрени оферти. По неговите думи, когато има конкурентна процедура, тези, които искат да ни доставят техника, искат да подобряват своите оферти, но това не води до разлика в самолетите. Според него оптимистичният вариант  е през 2021 г. да придобием новите способности.

"Не изключвам бързо да се стигне до решение, но това, което няма как да се случи в рамките на тази година, е сключване на договор. Твърде много забавихме процедурата", заяви Тагарев.

По неговите думи, за да се направи атрактивен сектора трябва политическата класа да разбере, че армията е държавноорганизиращ механизъм и най-големият ѝ символ.

Вижте повече във видеото!