Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Глас от БСП: Изборният процес в България е силно опорочен

Машинното гласуване би гарантирало честно провеждане на изборите, отбеляза Петър Витанов
Публикувана: От:

Видеонаблюдение във всяка избирателна секция и без номера на партиите в бюлетините. Това предвиждат приетите от парламента на първо четене поправки в Изборния кодекс.

Още по темата

 

Партиите в бюлетината ще се подреждат по реда, по който е изтеглен жребият, но няма да се изписва номерация. Целта е така да се избегне феноменът "15-15", при който избирателите посочват един и същ номер за партиите и за преференциите.

"За цялото общество няма съмнение, че изборният процес в България е силно опорочен. Като законодателен орган сме длъжни да преодолеем тези съмнения и притеснения, които гражданите имат", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Петър Витанов.

По думите му, от ГЕРБ обаче нямали желание да бъде въведено машинно гласуване.

"Това нововъведение би гарантирало честното провеждане на изборите. Управляващите променят законодателството, за да може да не бъде въведено", отбеляза още Витанов.

Според поправките машинно гласуване няма да има навсякъде за следващите избори, а ЦИК ще определя къде да се провежда. Броят на избирателните секции, където ще има машинно гласуване, обаче не трябва да бъде по-малко от 1000. "Информационно обслужване" АД ще изработва специализираните устройства за гласуване във всички избирателни секции.

Вот с машини няма да има и в избирателните секции с по-малко от 300 избиратели, в подвижните избирателни секции, както и извън страната.

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 0 )