Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Заради некачествени ремонти загиват хора, категорични са от БСП

Ние искаме да има по-голям контрол в строителството, сигурен е депутатът Любомир Бонев

12.12.2018 | 20:31 Редактор: Велислав Филипов
Заради некачествени ремонти загиват хора, категорични са от БСП

Строители изкараха тежка машинна техника на протест в столицата. Българската камара на строителите настоява браншът да не се използва за предизборни и политически цели, а обвиненията в корупция и некачествено строителство да спрат.

Представители на протестиращите се срещнаха с депутати и министри, след което стана ясно, че държавата отпуска 160 милиона лева за изплащането на вече извършени ремонтни дейности.

"За пръв път в историята на България имаше протест срещу опозицията. За пръв път едрият капитал протестира срещу опозицията. БСП не иска да удари върху имиджа на българските строители. Ние мислим в една посока. Не разбирам защо не искат да се контролира строителството по-добре", обясни в "Денят ON AIR" депутатът от БСП Любомир Бонев.

Депутатът даде за пример трагедията край Своге, която стана заради некачествена пътна настилка и мантинели, които не отговарят на изискванията.

"Само преди месец имаше среща между Камарата на строителите и БСП. На тази среща Корнелия Нинова заяви, че при управление на БСП ще има прозрачност и равнопоставеност между всички фирми. В последните 10 години това го няма, мащабните проекти и пътища ни убиват. Разговорът тогава беше конструктивен. Не мога да си обясня защо сега има протест", заяви Бонев пред Bulgaria ON AIR. 

Той е на мнение, че новата Агенция за пътна безопасност, която ще се сформира от 39 души, няма да доведе до желания ефект - а именно жертвите по пътищата да намалеят.

"Строят се пътища за милиарди левове, а след лентичката веднага почват да се ремонтират. За нас важното е като се дават толкова пари, те да се оползотворяват добре", завърши гостът.