Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Търговска война между Косово и Сърбия с покачващо се напрежение

Политическото решение е да продължи диалогът, каза бившият ни посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев
Публикувана: От:

Косово и Сърбия са на прага на търговска война, а в близките дни се очаква Прищина да въведе нови рестриктивни мерки с икономическа насоченост срещу Белград.

Още по темата

 

Бившият посланик на България в Албания и Косово д-р Боби Бобев каза пред Bulgaria ON AIR, че Сърбия се стреми да докаже, че Косово няма правата на държава и не може членува в международна организация. В същото време Сърбия е най-големият търговски партньор на Косово. Най-големият импорт е на електрическа енергия - над 12%, на второ място са безалкохолните напитки, на трето - бензинът.

Още по темата

 

В предаването "Денят ON AIR" той цитира изказване на Федерика Могерини, че ЕС настоява категорично диалогът между Прищина и Белград да продължи. По думите му очакванията за 2018 година са били много високи, но се е случило точно обратното - период с много негативизъм и събития, които са нагнетили напрежението между Сърбия и Косово.

"Изведнъж се предприе ход, който ще бъде негативен и в двете посоки", подчерта той и обясни, че месечно Сърбия губи десетки милиони, а Косово вече усеща повишаването на някои цени.

Д-р Боби Бобев отбеляза, че абсолютно никой не е подкрепил мерките на Косово освен Албания.

"Влизаме в омагьосан кръг, в който решението е чисто политическо. Политическото решение е да продължи диалогът. Създаването на косовска армия ще донагнети напрежението", каза още гостът в студиото.

Бобев завърши с думите, че не се изключва възможността ЕС да подкрепи идеята за коригиране на границата между Косово и Сърбия.

 

Коментари ( 0 )