Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Губим предимствата, докато съчетаваме двата вида гласуване

Според Михаил Константинов във всеки вид основното е доверието в изборния процес

10.12.2018 | 20:43 Редактор: Ралица Братанова
Анализатор: Губим предимствата, докато съчетаваме двата вида гласуване

"Къде в Европа има машинно гласуване? Отговорът е - няма. Къде в Европа има интернет дистанционно гласуване? В държава и половина от 41 страни. Във всякакъв вид гласуване основно е доверието в изборния процес. Дори ако този процес е сигурен, ако хората не вярват в тази сигурност, по-добре да не използваме този канал", заяви в "Денят ON AIR" политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Той беше категоричен, че докато съчетаваме машинно и хартиено гласуване се губи предимството от гласуването с машини. Пред Bulgaria ON AIR анализаторът обясни още, че те са много скъпи, а цената на една машина варира между 1000 и 1500 евро.

Според проф. Михаил Константинов машинното гласуване може да се манипулира трудно, но когато комисията е съставена от членове, които са от различни политически сили, също не би трябвало да съществува манипулация.

Той коментира още, че спадът на доверието в институциите не е само у нас, а и в големите западноевропейски държави.

"Това е всеобщо. Чувството на хората, че са излъгани, че не е това, което си мислят, че доверието е сринато и няма сигурност. Ние сме остров на сигурността, даже протестите ни са цивилизовани. В момента във Франция загиват хора", заяви анализаторът.

Михаил Константинов допълни още, че предпоставка за предсрочни парламентарни избори у нас има, но според него такива не се очакват поне до европейските избори.