Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От догодина с ел. винетки – вече ще могат да ни спират и от АПИ

Цените на стикерите остават непроменени, успокои Станислав Иванов

06.12.2018 | 20:01 Редактор: Иван Берберов
От догодина с ел. винетки – вече ще могат да ни спират и от АПИ

Парламентът прие на второ четене промените в закона за движение по пътищата. От 01.01 2019 година се въвеждат електронни винетни стикери. За тях ще имат право да следят както КАТ, така и АПИ. 

"Всички, които са закупили хартиени винетки ще могат да ги използват до срока им на годност. Всеки с хартиена винетка може да я направи електронна, но не е задължително. Промяната е за улеснение на контролните органи и на гражданите. Вече шофьорите ще могат да бъдат спирани и от АПИ. Няма да се увеличават цените на винетките, няма да се лепят вече на стъклата на колите", поясни зам.-председателят на транспортната комисия Станислав Иванов. 

В студиото на "Денят ON AIR" гостът уточни, че КАТ ще спират когато става въпрос за нарушение по закона за движение по пътищата, а АПИ ще спират само за проверка на винетката. 

"Когато даден автомобил бъде спрян от АПИ и е без винетка, то той може да си закупи уикенд винетка или да плати компенсаторна такса. Глобите ще могат да се плащат с постерминали. АПИ ще осъществява контрол на пътя както по заплащането на винетните стикери, така и по ТОЛ-системата. Главният ефект от правомощията на АПИ ще се усети след въвеждането на ТОЛ-системата. При неплатени глоби за винетни стикери и ТОЛ-такси, автомобилът няма да може да премине през технически преглед. Нито ще може да напусне страната", уточни Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

За финал на разговора той подчерта, че основният проблем за войната по пътищата са воюващите, а не некачествените пътища.