Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Без "Турски поток" изпадахме от енергийната карта, отбеляза експерт

Трябва да търсим обединение с Русия, а Брюксел също е на наша страна, посочи проф. Нина Дюлгерова

04.12.2018 | 20:26 Редактор: Иван Берберов
Без

Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи в Народното събрание, че "Турски поток" ще преминава през България. Тя заяви още, че руската компания "Газпром" е заявила интерес да участва в газоразпределителния хъб "Балкан".

"Турски поток" се насочва към България. Това беше очаквана новина. Българският вариант, за разпространение на газ, е най-оправданият от финансова гледна точка. Трасето през България е най-добрият вариант за този момент. То не е някакъв реверанс към българо-съветските отношения. Интересът на страните членки към газоразпределителния хъб "Балкан" е взаимен. Отпада всякакви съмнения, че Европейската комисия може да създава проблеми. Научихме си урока", поясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев. 

Според проф. Тасев преминаването на "Турски поток" през страната ни ни връща на газовата карта. Без спечелването на тази битка, щяхме да бъдем заобиколени и изтрити от енергийната сфера, допълни още той в "Денят ON AIR".  

"Голяма част от проектите остават в пожелателните възможности. Енергийните проекти в България са все още в сферата на бъдещето. Единствените два проекта, за които се отнася, че "всяко политическо решение е предпоследно", са АЕЦ "Белене" и "Турски поток". Политическата воля е много по-важна от мнението на експертите. Винаги се говори в бъдеще време за повечето енергийни проекти. За първи път икономическите перспективи са на първо място, а не политическата конюнктура. Ще имаме две страни, които ще се стремят към реализация на обща цел. Трябва да търсим обединение с Русия. Брюксел също е на наша страна", подчерта експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова. 

Темата на разговора обхвана и АЕЦ "Белене". По думите на проф. Тасев политическа воля за реализирането на този проект вече има, но часът на истината щял да дойде едва когато някой сложи парите на масата. 

Сделката за ЧЕЗ също бе коментирана от енергийния експерт. "Факт е, че Върховният административен съд отхвърли решението на КЗК. Правото на КЕВР да се произнася по частни сделки е абсурд. Очевидно Чехия иска да продаде своя бизнес. Водят се преговори с една също неизвестна индийска компания. До месец ще знаем как ще се развие сделката за ЧЕЗ, но сделка ще има", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.