Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

САЩ и Китай ще се договорят и ще избегнем мащабна търговска война

Това е резултатът от срещата на Г-20, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

03.12.2018 | 20:42 Редактор: Тодор Петров
САЩ и Китай ще се договорят и ще избегнем мащабна търговска война

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че след дискусиите на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, е станало ясно, че няма да има драстично поскъпване на митата за вноса на автомобили между Китай и САЩ. Ще може да се избегне и въвеждането на 40% мита на европейски автомобили. 

"Това беше много важен знак, че двете най-големи икономика ще се договорят и ще избегнем мащабна търговска война", посочи той, оприличавайки срещата на Г-20 като шоуто на Доналд Тръмп.

По думите му президентът на САЩ е успял да се наложи в голяма част от дебатите и е минимализирал конференцията относно промените в климата. А под негов натиск финалната декларация е  била в максимално съкратен вид.

"Тръмп бяга по всички възможни начини да бъде оприличен като поддръжник на Путин", отбеляза Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR", на фона на отменената среща между лидерите на САЩ и Русия.

Той коментира и невижданите от години масови бунтове във Франция, които отнеха човешки животи, раниха стотици, а над 400 души бяха арестувани.

"Франция продължава да е с много тежки данъци към гражданите. Макрон няма да може да прокарва своите бъдещи политики в следващите години. Тепърва трябва да прокарва много тежки и непопулярни реформи. 3/4 от населението подкрепя исканията на "жълтите жилетки", обясни бившият зам.-министър на външните работи. 

Макрон няма да успее да наследи овакантения от Меркел пост на лидер на Европа, подчерта Милен Керемедчиев. Той не очаква френският президент да изкара целия си мандат.

Вижте видеото с целия разговор.