Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Социалист: Предложенията ни за бюджета бяха финансово обосновани, но нито дума не беше приета

Коментар на депутата от БСП Пенчо Милков пред Bulgaria ON AIR

29.11.2018 | 20:31 Редактор: Ралица Братанова
Социалист: Предложенията ни за бюджета бяха финансово обосновани, но нито дума не беше приета

Парламентът прие държавния бюджет за догодина. Над 30 часа дебати и нито едно предложение на опозицията не беше подкрепено. От БСП настояваха минималната заплата през следващата година да скочи на 640 лева, но мнозинството в парламента реши окончателно, че минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност в държавната администрация от 1 януари догодина ще е 560 лв. Не мина и предложението на левицата за по-високи помощи за деца.

Един въпрос мина с тишина и от опозиция, и от управляващи, а именно този за размера на партийните субсидии, които остават 11 лева за глас.

"Нямаше дебат, тъй като и нашето становище е следното: Ако бъдат драстично намалени или отнети от партиите или отделните политици, те ще бъдат изпратени да търсят съдействие и суми от хора, които могат да им ги дадат. Ако просиш пари, трябва по някакъв начин да се отплатиш", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Пенчо Милков.

По неговите думи всички предложения на левицата са били финансово обосновани, въпреки това нито една дума от тях не е била приета. Той заяви, че ако трябва бюджетът да се определи с една дума - тя е "тих".

"Ние работим година и половина за това хората да започнат да бъдат щастливи. Предлагаме депутатската заплата да бъде замразена на нивото, на което е била в началото на това Народно събрание, защото те са против постоянното увеличаване на нашите заплати", обясни народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че според БСП, когато приоритет е раждаемостта, всяко второ или трето дете трябва да получава помощи. Както и че за да може децата да не напускат училище, трябва да са подпомагани до 4 клас и да получават безплатни учебници от 1 до 12 клас. По неговите думи решенията за законите за хората с уврежданията са приети под натиск и през 2019 г. ще породят проблеми.

Силна роля на държавата, семейно подоходно облагане, повече държава, повече публични разходи и участие на държавата в икономиката, преиндексация на пенсиите. Така депутатът отговори на въпроса какво е генералното нещо, което от БСП биха променили в бюджета.