Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Здравеопазването в България - адекватно на средствата, с които разполага, смята доц. Спас Спасков

За здраве през 2019 г. са заложени близо 500 млн. лева

27.11.2018 | 20:32 Редактор: Ралица Братанова
Здравеопазването в България - адекватно на средствата, с които разполага, смята доц. Спас Спасков

Депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за следващата година на извънредно заседание във вторник.  Здравната вноска остава 8%.

За здраве през следващата година са заложени близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и за извънболнична помощ.

"Здравеопазването в България е адекватно на средствата, с които разполага здравната система. Те са от порядъка на между 15-18 пъти по-малко, отколкото в западноевропейските страни и то не е толкова лошо. За парите, които се дават за здраве, то е чудесно", отбеляза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "Денят ON AIR".

По неговите думи бюджетът за следващата година се приема много навреме - преди края на 2018, което се случва за пръв път от много години. Той допълни, че екипите на министерството и Здравната каса имат приноса, че "влизаме в ритъм". Като друго добро нещо той посочи, че има преструктуриране на административните звена.

Според доц. Спасков закриването на Фонда за лечение на деца не означава изчезване на функацията лечение на деца. По неговите думи тя се запазва, а изчезва структура, която предизвиква скандали по всяко време.

"Плюсовете са това, че все пак здравноосигурителната каса разполага с много по-голям ресурс и ако се получи някакъв недостиг, това може да се компенсира от големия платец на медицинската услуга много по-лесно. Тогава няма да има този тип ограничения. Ограничения ще бъдат само - дали трябва да отиват да се лекуват тези деца в чужбина или в България", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият директор на "Пирогов" заяви, че е изградено недоверие у хората. Според него  един от пътищата за решаването на това е демонополизацията на Здравната каса.

"Днес имаме недоверие към касата, защото тя е единственият орган, няма конкуренция. Когато се появи, хората ще започнат да имат доверие към по-добрия и тогава ще се работи по-добре. Възможностите на хората се увеличават, контролът ще се увеличи също", заяви доц. Спас Спасков.

Гледайте видеото.