Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Груевски се скри при Орбан. Кой допусна бягството му?

Учудващо е как властите в Македония реагираха доста наивно, каза Мирослав Ризински от БККС

21.11.2018 | 20:45 Редактор: Тодор Петров
Груевски се скри при Орбан. Кой допусна бягството му?

Не е ясно по какъв начин Никола Груевски е избягал от Македония. Има активно участие на унгарски дипломати, каза пред Bulgaria ON AIR Мирослав Ризински от Българския културен клуб - Скопие (БККС).

Бившият македонски премиер Груевски е в Унгария, която му предостави политическо убежище. Той избяга в Будапеща, след като властите в Македония издадоха заповед за ареста му. Груевски трябваше да изтърпи присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние.

Ризински изрази мнение, че има много неща, които свързват унгарския премиер Виктор Орбан с Груевски. По думите му и двамата ползват антиевропейска риторика, свързва ги и антиимигрантската им политика. 

"Унгария сериозно разшири своето влияние в Македония. В началото с купуването на телекома и впоследствие - с приближени медии до ВМРО-ДПМНЕ", посочи той в предаването "Денят ON AIR".

Мирослав Ризински смята, че решението на Груевски и Орбан е политическо и няма как да се търси юридическо обяснение. 

"Всички европейски доклади, които говорят за правосъдната система, са най-критични в периода, когато управляваше Никола Груевски. Правосъдната система беше крайно партизирана", каза още представителят на БККС.

Той е на мнение, че няма начин в Македония да бъде организирано бягство без хора от самите служби за сигурност в държавата. Ризински допусна, че в бягството на Груевски има и сръбска следа.

"В по-тесен кръг се коментираше, че Груевски ще се опита за избяга. Учудващо е как властите в Македония реагираха доста наивно. Цялата македонска общественост е много обезпокоена, защото по този начин се показва, че държавата и институциите не функционират по начина по който трябва", каза още Ризински.

В края на разговора той отбеляза, че "процесът на разчистване в Македония" ще завърши с президентските избори. ВМРО-ДПМНЕ губи ориентация, все повече се изолира и маргинализира, подчерта Ризински.