Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Детско здраве - Пирогов": Специалисти пътуват и преглеждат деца безплатно

Инициативата се провежда за шеста поредна година

20.11.2018 | 20:50 Редактор: Ралица Братанова


Националната програма "Детско здраве - Пирогов" ще се проведе за шеста поредна година. Специалисти пътуват по градовете и преглеждат малки деца безплатно.

"За последната година сме прегледали около 2000 деца. Последно бяхме в Кюстендил и за един ден прегледахме 450. Става въпрос за високоспециализирани профилактични прегледи. Идеята е да помогнем на местните педиатри и общопрактикуващи лекари", обясни началникът на УНГ отделението на "Пирогов" д-р Асен Меджидиев в студиото на "Денят ОN AIR".

Той сподели, че цел на кампанията е да се изградят и кол центъри, които местните лекари да използват, за да са в постоянна връзка с пътуващите специалисти и да може да се реагира при тежки и спешни случаи.

Детски картини в подкрепа на програмата ще бъдат представени на търг на 23 ноември, като целта е да се съберат средства. Инциативата се организира  от Мисис България Ана Иванова и пиар експерта Патриция Кирилова.

Ана Иванова коментира пред Bulgaria ON AIR, че здравеопазването в другите държави няма нищо общо с нашето.

Д-р Асен Меджидиев обясни, че прегледите са профилактични и се гледат гръбначни изкривявания, аномалии в тазобедрените стави и стъпалата, намалението на слуха - неща, с които специалистите могат да се справят много по-добре, ако са хванати в ранна детска възраст.

Гледайте видеото с целия разговор.