Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт за Brexit: Вариантите за Великобритания са четири

Група от съпартийци на Тереза Мей поиска оставката ѝ

19.11.2018 | 20:55 Редактор: Ралица Братанова
Експерт за Brexit: Вариантите за Великобритания са четири

Премиерът на Великобритания Тереза Мей се бори с най-голямата криза в премиерския си мандат. Проектодоговорът за развода с Европейския съюз провокира оставките на старши министри и бунтове в партията ѝ. Група от съпартийците ѝ обявиха, че готвят вот на недоверие, а тя заяви, че оставката ѝ няма да направи излизането на Великобритания от ЕС по-лесно.

Според бившия зам.-външен министър Любомир Кючуков отстраняването на Тереза Мей не е основната интрига, а е част от нещата, от които зависи какво ще се случи нататък. По неговите думи сценариите пред Великобритания са четири.

"След срещата на Европейския съвет, която да одобри споразумението, което към момента имаме на масата, британският парламент да го гласува. Това е първият вариант, който за момента е малко вероятен", обясни Кючуков в "Денят ON AIR".

По неговите думи за оставка на премиера в партията има механизъм, който позволява 15% от членовете ѝ да я поискат, за да се разглежда. Той обясни, че практиката е показала, че стигне ли се до там, често премиерът си заминава.

"Вторият сценарий е да не мине този договор, но да се преговори удължаване на двугодишния срок, за да продължат съдържателни преговори. Тук големият проблем е, че едва ли може да се постигне по-различно споразумение от това, което вече имаме на масата", коментира бившият зам.-външен министър.

По неговите думи третият вариант е да има Brexit без договор - нещо, за което се готви самата Великобритания, както и Европейският съюз и никой не е наясно какво означава. Той обясни, че тогава ще трябва ежедневно да се договарят много отделни въпроси, което ще засили състоянието на огромна несигурност.

"Последният вариант, който съществува, е падане на правителството, нови избори и евентуално нов референдум, който може да бъде във вариант - референдум за одобряване на постигнатата договореност, така и във вариант - изоставяне на идеята за Brexit, което също изглежда много малко вероятно", обясни Кючуков пред Bulgaria ON AIR