Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Журналист: Сърбия проведе едно доста респектиращо военно учение

Не вярвам бившият премиер на Македония да е в Унгария, категоричен е Николай Коев

13.11.2018 | 20:53 Редактор: Велислав Филипов
Журналист: Сърбия проведе едно доста респектиращо военно учение

Бившият македонски премиер е потърсил политическо убежище в Унгария. Това обяви самият Груевски на личната си страница във Facebook. В статуса той посочва и причините да избяга в Будапеща - получавал е смъртни заплахи през последните няколко дни.

Никола Груевски е в неизвестност от петък, когато трябваше да започне да излежава присъдата си за злоупотреба с влияние. От вчера се издирва официално от властите в страната.

Международникът и журналист Николай Коев обаче не вярва, че Груевски е потърсил убежище в Унгария.

"Заев не вярва Груевски да е напуснал Македония. Всичко е в сферата на предположенията. От ВМРО сигнализираха, че се извършват репресии в страната. В мрежите всичко бе иронизирано - появиха се снимки, поезия дори. Това подсказва равнището на политическата култура в Македония. Реално всичко идва от закупуването на един автомобил за 600 хил. евро - Mercedes", обясни още експертът в "Денят ON AIR".

По думите му има доста по-голяма логика Груевски да се е покрил в Турция, въпреки че и там искането на убежище би било трудно.

Той коментира и проведените в Сърбия големи военни учения, с които страната отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Коев е на мнение, че западната ни съседка показва сила на фона на нарастващо напрежение с Косово.

Маневрите с името "Век на победителите", включват 8 000 войници, 100 танка и изтребители Миг-29, доставени от Русия.

"По начало това беше едно доста респектиращо учение. От доста отдавна Сърбия не беше правила такова учение. Сръбската армия е в период на сериозно въоръжаване. Те ще получат от Китай безпилотни летателни средства. Те определено разширяват възможностите на своята армия", допълни журналситът пред Bulgaria ON AIR.