Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Протестите в страната - не срещу правителството, а срещу цялата политическа класа

Любомир Стефанов и Валерия Велева коментираха ситуацията у нас

13.11.2018 | 20:40 Редактор: Ивайло Николов
Протестите в страната - не срещу правителството, а срещу цялата политическа класа

Интригата между институциите продължава да се заплита. Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това е 11-ото вето на президента. Румен Радев обаче не отговори на въпроса дали ще приеме поканата на ГЕРБ за среща с него заради измененията в Кодекса за застраховането, свързани със задължителната "Гражданска отговорност". Журналистът Валерия Велева и политологът Любомир Стефанов коментираха в студиото на "Денят ON AIR" вътрешнополитическата ситуация у нас и бяха категорични, че комуникацията между държавния глава, премиера, ГЕРБ и въобще институциите е нарушена, а напрежението у нас продължава да се покачва.

Любомир Стефанов допълни, че е нарушена и комуникацията между народ и управляващи, а по думите му напрежението между институциите е добре да го има, но само ако е градивно, а не в този вид, в който е то сега.

"Радев създава това усещане, че има нещо личностно в този конфликт. Той казва ти и ти си виновен, като си казал А - казвай Б", допълни още политологът пред Bulgaria ON AIR.

Валерия Велева също застана зад идеята, че президентът Румен Радев трябва освен да критикува и да каже или посочи път, по който да се излезе от тежкото положение.

"В дадени моменти президентът говори като политолог, като анализатор, а не като държавник, не като президент", подчерта журналистът.

Двамата коментираха и протестите, които заливат страната и хиляди излизат вече няколко дни, за да изразят недоволството си от управлението на страната. 

Валерия Велева беше категорична, че протестите и гражданското недоволство е насочено не просто към сегашното правителство, а към цялата политическа класа и протестите на хората показват катастрофата на политическия ни елит.

Любомир Стефанов също коментира и каза, че БСП се опитват да яхнат протестите, но това няма да може да стане, защото гневът на народа е насочен към всички.

Политологът беше категоричен, че България сега е в ситуация, в която "властта се търкаля по улиците" и е възможно раждането на нов политически субект, Велева пък каза, че в България сега няма силно лидерство и ако то се роди на улицата, може да е опасно, а Стефанов допълни, че дори и при появата на нов политически субект при това голямо обществено недоволство, то не е ясно дали той ще успее.

Вижте видеото с цялата дискусия.