Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Ако държавата и частният бизнес не работят заедно, киберсигурност у нас няма да има

Темата коментира Спас Иванов

12.11.2018 | 21:06 Редактор: Велислав Филипов
Експерт: Ако държавата и частният бизнес не работят заедно, киберсигурност у нас няма да има

Законът за киберсигурността беше приет без дебати в Народното събрание, с изключение на единици. Със закона се регламентира управлението и организацията на Националната система за киберсигурност, националния координатор по киберсигурност, секторни екипи за реакция при инциденти в киберсигурността, както и национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

Според експерта по киберсигурност Спас Иванов обаче ако процедурата по приемане и вкарване в действие на този закон се забави от бюрократични пречки, то той ще загуби своята цел.

"Една политика, за да се прехвърли в действия има много пречки. Киберсигурността обаче постоянно се актуализира, остарява с всеки изминал ден. Ако сме обект на кибератака, голяма част от държавната инфраструктура ще е уязвима. Ако някой се пробва, ще разберем без какви системи ще останем. Може да останем без КАТ, НАП, не само без Търговски регистър", обясни още в "Денят ON AIR" експертът.

По думите му няма как обаче този закон да влезе в сила, ако държавата не си подаде ръка с частния сектор, където работят всички експерти в тази област.

"Законът и политиките трябва да бъдат създадени в дела от хора, а тези хора ги няма. Или са напуснали държавата, или са в частния сектор. Или държавата и частният сектор трябва да са ръка за ръка, или държавата няма да успее да въведе този закон", сигурен е Иванов.