Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Парите за здраве в България били малко и не се разходвали правилно

Трябва да се въведе жестока дисциплина, подчерта проф. Радослав Гайдарски

01.11.2018 | 20:39 Редактор: Тодор Петров
Парите за здраве в България били малко и не се разходвали правилно

"Парите за здравеопазване са изключително малко. Нека не се говори "Много пари наляхме, ама те изчезват", заяви проф. Радослав Гайдарски пред Bulgaria ON AIR.

Парите за здравеопазване у нас ще бъдат увеличени с близо 500 млн. лева, но проф. Гайдарски уточни, че на глава от населението дори Македония, Албания и Босна и Херцеговина отделят повече средства за здраве.

Гостът в предаването "Денят ON AIR" подчерта, че финансирането на здравеопазването ни е най-ниско спрямо страните от Европейския съюз. По думите му болният въпрос е как се разпределят парите. 

"Не се разходват правилно. Всеки директор прави обществена поръчка и може да закупи даден продукт на цената, която той успее да спазари. Такова нещо в света няма. Принципалът е министърът, той трябва да следи за разходването на тези пари", обясни проф. Радослав Гайдарски.

Как може един директор да е милионер, а болницата да е фалирана, запита риторично гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Проф. Гайдарски коментира и предложенията на министър Кирил Ананиев за реформа в здравеопазването.

"Трябва да се измисли нещо друго. Това не е реформа. Трябва да се въведе жестока дисциплина. Всички държавни и общински болници трябва да бъдат под съответен контрол", обясни той и определи клинични пътеки "ужасни".

"Болното здравеопазване се лекува. Най-основното е лошата организация на здравеопазването. Второ - зле финансираната система в България", завърши медикът.

Вижте видеото с целия разговор.