Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от ГЕРБ: Бюджет 2019 - амбициозен и рекорден, но също и балансиран

Димитър Бойчев каза в студиото на "Денят ON AIR", че се надява той да доведе и до повишаване на БВП

31.10.2018 | 20:16 Редактор: Ивайло Николов
Депутат от ГЕРБ: Бюджет 2019 - амбициозен и рекорден, но също и балансиран

Министерският съвет прие държавния бюджет. Сега предстои той да бъде гласуван и в парламента. 

В бюджета е предвиден ръст с 10 на сто на заплатите в бюджетния сектор и 20% на учителските. Минималната работна заплата също се повишава на 560 лв, а до 2021 година трябва да достигне 650 лв. Предвижда се покачване на социалните разходи. 150 милиона лева повече ще получат хората с увреждания. С 40 милиона лева повече са отделени за енергийни помощи заради скока на горивата. Бюджетът за 2019 година е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет. Синдикатите пък го определиха като най-добрия на правителство на Борисов до сега. 

Народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че бюджетът на държавата е балансиран, защото трябва да се харчи това, което се събира, а не повече.

"Това, което виждаме като залегнали параметри за Бюджет 2019 е много амбициозен бюджет, който е стъпил на по-голямата събираемост от бюджета за 2018 година, който има 3,7% залегнал ръст на икономиката и съответно 0,5% дефицит", акцентира Бойчев.

По думите му в проекта за 2019 година е рекорден и има заложени много политики. 

"Наистина се надявам това, което виждам като разпределение по политики и министерства, да роди един много голям Брутен вътрешен продукт за следващите години", каза още Димитър Бойчев пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител от ГЕРБ коментира и икономиката на България, като каза, че тя има реален ръст, но има още какво да се желае от чуждестранните инвестиции.

Той каза, че за това ще помогне административна реформа и намаляване на бюрокрацията, но по думите му това не е лек процес, защото той касае промяна на изключително много закони.

"Мисля, че през 2019 година точно този процес по отпадането на административната тежест ще е още един фактор, който ще докара чужди инвестиции", подчерта още Бойчев.

Гледайте видеото с целия разговор.