Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Справя ли се държавата с африканската чума по свинете?

Според доц. Христо Михайлов загубите, които ни застрашават, са огромни

23.10.2018 | 21:04 Редактор: Ралица Братанова
Справя ли се държавата с африканската чума по свинете?


Ще се справи ли държавата с африканската чума по свинете и какво ще направи, така че да спре разпространението ѝ?

Темата коментира в "Денят ON AIR" преподавателят от Лесотехническия университет доц. Христо Михайлов.

"Държавата в лицето на БАБХ прави грешни ходовете, които създават една среда, която всява недоверие в институциите. Среда, която в резултат на неадекватните действия на ръководството, създава обстановка, в която българският животновъд не вярва на ветеринарния лекар. Всяка поява на ветеринар означава унижощаване и избиване", коментира  доц. Христо Михайлов.

По неговите думи искането на оставки е оценка за действия и неадекватност. 

"Българският ловец започва да прикрива отстрела. В над 200 ловни сдружения казват "ние не вярваме нито на указанията, нито на изискванията, които си противоречат и се променят на всеки 10 дни". От тук нататък опасността е изключително голяма, защото невземането на проби, разпределянето на отстреляните животни и транспортирането им в населените места означава пряка заплаха за внасянен на вируса в домашна среда", обясни доцентът пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи загубите, които ни застрашават, са огромни. Михайлов призова стопаните за отговорност и ветеринарните власти за професионализъм.

Доц. Христо Михайлов коментира и скандала с изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.

По неговите думи държавата е доведена до там да бъде ръководена на ръчен режим, да бъде ръководена от скандали и от езика на омразата.

"Призоваваме Борисов да поиска оставката на Валери Симеонов. Нека счупим коалицията, да не счупим държавата е по-важно", категоричен беше Михайлов.

Гледайте видеото с целия разговор.