Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Македония пред предсточни избори, ако не вземе решение за промени, твърди експерт

Според д-р Спас Ташев в референдума се е допуснала фундаментална грешка

19.10.2018 | 21:15 Редактор: Ралица Братанова
Македония пред предсточни избори, ако не вземе решение за промени, твърди експерт

Днес трябваше да е последният ден от дебатите в македонския парламент по конституционните поправки за смяна на името. Имаше пресконференция, където изтече информация, че е събрано необходимото мнозинство. Заседание обаче така и не е започна.

"През следващите няколко дни ще бъде упражняван огромен натиск върху депутатите от опозицията. Очакваме да дойде зам.-държавният секретар на САЩ, който също се очаква да окаже натиск с цел да бъде направен изборът на Македония в посока членство в НАТО", коментира в "Денят ON AIR" д-р Спас Ташев от БАН.

Според него референдумът в Македония не е бил неуспешен, но се е постигнала фундаментална грешка при провеждането му, а именно, че последното преброяване на жителите на страната е било проведено преди 16 години. 

"Ние не знаем реалния брой на нейното население. Как да изчислим 50% от нещо, което не знаем?", заяви д-р Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, ако македонският парламент не приеме решение за промяна в конституцията, се отива към предсрочни избори, което ще доведе до много сериозна дестабилизация на страната.

Според него, за да успеем да гарантираме българските национални интереси, се нуждаем спешно от нов подход и разработване на стратегическа програма.