Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Данъкоплатците трябва да знаят за изтребителите, каза бивш министър

В дискусията за самолетите не се взимат предвид важни съображения, категоричен бе Тодор Тагарев

19.10.2018 | 20:53 Редактор: Иван Берберов
Данъкоплатците трябва да знаят за изтребителите, каза бивш министър

За 8 изтребителя България трябва да даде близо милиард и 800 милиона лева през следващите няколко години. Страната ни получи 4 оферти за бойни самолети. Президентът Румен Радев призова за радиомълчание, що се касае темата за изтребителите. 

"Проектът за придобиването на новопроизведен боен самолет е много важен за българската армия. Той все още има време да тръгне до края на годината. Хората трябва да бъдат информирани, все пак става дума за нашите данъци. Вероятно призивът за радиомълчание е, за да не се стигне до прибързани изводи", изтъкна бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев. 

В студиото на "Денят ON AIR", той обясни, че са били поискани оферти за 8 самолета, но България получила оферти само за четири.

"Едните са с един двигател, другите са с два. Тези с 2 са по-надеждни, но много по-скъпи. Вероятно ще се изберат самолетите с 1 двигател – "Грипен" или Ф-16. Винаги съм бил привърженик на прозрачността при взимане на решения", отбеляза Тагарев.  

"Експертната общност набляга на бойните характеристики на самолетите. По тези критерии ще се изберат. Дочух, че става въпрос за 600 параметри, които се сравняват. Един от критериите е радиус на действие. Ако нямаме оперативното виждане за какви разстояния става въпрос – може да ни излезе много по-скъпо. Никъде в дискусията не виждам този тип съображения", подчерта бившият министър пред Bulgaria ON AIR.  

Тодор Тагарев заяви, че Русия е обявила България за враг. "Защо си мислим, че някой враг ще ни ремонтира бойните самолети? Колкото по-бързо се отървем от МИГ-29 – толкова по-добре", посочи той за финал.