Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мотористи от "София Райдърс" с кампания за популяризиране на донорството

Българинът не е запознат и първосигналният отговор е "не", смятат те

17.10.2018 | 21:05 Редактор: Тодор Петров
Мотористи от

Над 1200 българи чакат за трансплантация. Премиерът Бойко Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев спешни законодателни промени за донорството. 

Георги Боянов от "София Райдърс" не смята, че българинът не е склонен да дарява органи. Представители на най-голямата мото организация в страната провеждат информационна кампания за популяризиране на донорството.

"Българинът не е запознат и първосигналният отговор е "не". Не знаят какво е техният близък да стане донор и да могат да спасят до 6-7 човека. Когато това нещо се обясни на достъпен език и му съчувстваш, тогава хората се замислят и са готови да дарят", обясни Боянов пред Bulgaria ON AIR.

Колегата му от "София Райдърс" Мартин Райчев е убеден, че у нас ще има доста повече донори, ако се промени законодателството.

"Борим се да обърнем мнението на обществото относно донорството. Опитваме се информацията да достигне до по-голям брой хора. За мен е огромна чест да ме нарекат "донор", каза той в предаването "Денят ON AIR".

Министър Ананиев заяви, че ще се направи всичко необходимо донорството и трансплантациите да се извършват в България. Според Георги Боянов законодателните примени могат да станат факт, ако някои хора имат воля за това.

"Силно се надяваме това да се случи", посочи Георги, отчитайки всичко необходимо обещанието да се превърне в реалност.

Вижте видеото с цялата дискусия.