Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Путин лукави, той беше този, който спря "Южен поток"

Натискът от страна на САЩ ще продължи да се усилва, отсече проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR

15.10.2018 | 20:05 Редактор: Василена Василева
Експерт: Путин лукави, той беше този, който спря

Руската дипломация е знакова. Особено в лицето на лидера на толкова мощна държава. Путин обаче лукави, защото той беше този, който спря "Южен поток". Това коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод изказването на руския президент Владимир Путин, който заяви, че не би искал Европа да прояви слабост и да не защити участието си в проекта "Северен поток 2", както направи България с "Южен поток". 

"Факт е, че имаше натиск от страна на Европейската комисия заради неправилно проведени процедури и съмнения за корупция. Натиск обаче има и от американска страна. И той ще се усилва, защото Китай, който е един от големите консуматори на втечнен газ, вече отказа доставки в рамките на разгорялата се търговска война", допълни още проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.

На 01 декември 2014 г. по време на посещение в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от проекта "Южен поток" и вместо него ще построи "Турски поток", който ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море.

В момента се изграждат паралелно 2 отсечки, всяка една от тях е с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра газ. 

Едната от тръбите ще снабдява Турция със синьо гориво, а капацитетът на другата е предназначен за страните от Балканите и Южна Европа. 

За момента руската страна все още не е решила накъде ще поеме втората тръба след Турция. Единият вариант е през Гърция за Италия, а вторият е през България за Сърбия и Унгария.

Вижте повече във видеото!