Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нов геополитически сценарий: Русия се прицели в Либия?

Коментар на експерта по международна сигурност Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR

15.10.2018 | 20:42 Редактор: Василена Василева
Нов геополитически сценарий: Русия се прицели в Либия?

Русия възнамерява да разшири военното си присъствие зад граница от Сирия до Либия. Това съобщи американското издание Washington Times. Медията се позовава на данни от американските специални служби. Според изданието това е грешка в следствие на политиката на бившия американски президент Барак Обама, който подкрепяше бунтовниците, свалили от власт Муамар Кадафи. 

"Няколко са причините Русия да задълбочава присъствието си в Близкия Изток. На първо място страната разглежда Либия като един свой потенциален стратегически регион. Освен това всички тези конфликтни региони биват считани като елемент от асиметричното хибридно противопоставяне на Запада", коментира в студиото на "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Главният съюзник на Русия и нейното военно присъствие в Либия е Халифа Хафтар, оглавяващ Либийската национална армия, която контролира източната част на страната. Според Washington Times в Москва вече са взели решението.

Преди няколко месеца ръководителят на контактната група за Либия към МВнР на Русия Лев Денгов е заявил в интервю за египетския вестник Youm 7, че генерал Хафтар се обърнал към министерството на отбраната на Руската федерация да построи руска военна база в източната част на Либия. 

Според много западни политолози, ако САЩ не искат Москва да контролира Либия и да я превърне във втора Сирия, много бързо Вашингтон трябва да смени стратегията и да започне да подкрепя Хафтар. 

"Русия много внимателно стъпва в Либия. Междувременно признава правителството в Триполи и поддържа редовни контакти с неговия опонент, председател на президентския съвет  Фаиз Сарадж. САЩ от своя страна също поддържат Хафтар", допълни Димитър Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

А изборът за това по кой път ще поеме Либия ще бъде на Халифа Хафтар.

Към момента изглежда той клони към "източен" вариант, за което свидетелства информацията за скорошната поява на руска военна база в страната. 

Вижте повече във видеото!