Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Случаят с Виктория Маринова показа, че не може да се има доверие на институциите

Ужасяващото убийство на журналистката потресе цяла България

09.10.2018 | 20:15 Редактор: Василена Василева
Експерт: Случаят с Виктория Маринова показа, че не може да се има доверие на институциите

Ужасяващото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова потресе цяла България. В няколко града в страната се проведоха масови бдения в нейна памет. А в същото време това жестоко престъпление за пореден път показа колко поляризирано и недоверчиво към политиците и институциите е българското общество. 

"Хората са потресени, ужасени, объркани и уплашени. Тези реакции са нормални, когато става въпрос за подобно посегателство върху човешки живот. За съжаление обаче само по повод на такива трагедии се сещаме, че сме общност и имаме институции, които трябва да се грижат за нашата сигурност", коментира в студиото на "Денят ОN AIR" социалният антрополог Харалан Александров.

Тялото на Виктория Маринова беше намерено в събота край Дунав. Днес полицията в Русе задържа за проверка румънец с украински паспорт за евентуална съпричастност към убийството на 30-годишната журналистка.

По повод реакциите на световните медии, Харалан Александров отбеляза, че те са предложили една много ясна линия на интерпретация, която отивала много отвъд емоционалната реакция.

"Те подлагат България и публичността в страната ни, в частност системата на медиите и медийните свободи, на изключително тежка критика. Това е така, защото трагедията се разигра в контекста на погазването на основни човешки права и в частност на свободата на медиите в много държави", допълни още специалистът в студиото на Ганиела Ангелова.

Случаят мигновено влезе в световния информационен обмен. Почти няма западно издание, което да не споменава Виктория Маринова като третия убит журналист в Европейския съюз.

Вижте видеото с целия разговор!