Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Никой не се интересува от Сирия, всеки гледа да вземе парче от пая, твърди дипломат

Темата в "Денят ON AIR" коментира Георги Димов

02.10.2018 | 20:33 Редактор: Велислав Филипов
Никой не се интересува от Сирия, всеки гледа да вземе парче от пая, твърди дипломат

Опит за изглаждане на отношенията между Германия и Турция – това бе целта на посещението на турския президент Реджеп Ердоган в Берлин. Той се срещна с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел. Посещението на Ердоган обаче бе съпътствано от мащабни протести.

Вчера в Турция беше открита новата парламентарна година. Реджеп Ердоган излезе с декларация, с която обяви, че Анкара няма да загърби ЕС.

Според бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов в момента Анкара и Берлин имат общи интереси, които трябва да обсъдят.

"В момента има обща точка между Анкара и Берлин по отношение на тяхното недолюбване към американската администрация. Причините са различни за двете държави, но това няма значение. Германия е най-големият търговски партньор на Турция, няма как южната ни съседка да се отметне от икономическите си интереси", обясни Димов в "Денят ON AIR".

По думите му в момента ситуацията в Идлиб е най-сериозна в Сирия.

"Идлиб е последната крепост на джихадистите в Сирия. Не трябва да забравяме, че в Идлиб има близо 70 000 тежко въоръжени джихадисти. Трябва да се види добре какво е бъдещето на държавата Сирия - дали ще има цялост и сигурност след края на войната. Пъзелът там е много сложен и трудно ще се нареди. Никой не се интересува от Сирия, всеки гледа да вземе парче земя", допълни пред Bulgaria ON AIR бившият дипломат.