Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Работещ закон за социалната и солидарна икономика, искат от БСП

Ще подкрепим законопроектите за хората с увреждания, заяви Георги Гьоков

26.09.2018 | 20:50 Редактор: Тодор Петров
Работещ закон за социалната и солидарна икономика, искат от БСП

От БСП апелират за работещ закон за предприятията на социалната и солидарна икономика. Според тях предлаганият от МС законопроект поставял неизпълними критерии и условия.

"Не са дефинирани понятията социална икономика и солидарна икономика. Европа ни подсеща, че трябва да го направим. Законът трябваше да бъде готов 2016 г.", заяви депутатът от БСП Георги Гьоков и добави, че може да има забавяне от още година и половина.

В предаването "Денят ON AIR" той посочи, че губещи от това са уаязвимите групи, които не могат да бъдат подпомагани от социалните предприятия. Социалистът също така призна, че политиците дължат много на хората с увреждания. 

БСП ще подкрепи законопроектите за хората с увреждания, увери Гьоков пред Bulgaria ON AIR. Но от левица искат всичко в социалната сфера да се гледа в един пакет, а не да се гласува отделно, стана ясно от думите му.

Според депутата от БСП социалният модел у нас трябва да стане по-справедлив, а не партиите да се "надцакват" в обещанията си преди избори.

"Ще подкрепим всичко, което води до подобравяне на състоянието на крайно бедните. Държавата може да разшири кръга на хората, които подпомага", каза още Георги Гьоков.

Той коментира и предложението на ВМРО да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, чиито цени да бъдат следени от държавата. Партията на Красимир Каракачанов иска да се фиксира печалбата на търговци и производители на основните хранителни продукти.

"Радвам се, че ВМРО работят в посока засилване ролята на държавата", посочи Гьоков и поясни, че след дебат по темата от БСП може да да подкрепят предложението.

Гьоков вярва, че БСП ще осветли сделката за "ЧЕЗ-България".

"Тази сделка според 2/3 от българския народ не е нормална. Няма как като опозиция да не вървим в тази посока", каза той.

Вижте видеото с целия разговор.