Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Връзката между политици и граждани е прекъсната, твърдят експерти

Темата за спада на доверието в институциите коментират Юлий Москов и Христо Панчугов

25.09.2018 | 21:34 Редактор: Ралица Братанова
Връзката между политици и граждани е прекъсната, твърдят експерти

"Липсата на доверие в българската политическа система е всъщност цялостна липса на усещане, че нещо може да бъде променено. Българинът като цяло не счита, че нещо зависи от него. Обръщането на тази нагласа би довело до някаква системна промяна в България, но никой не се опитва да я обърне", заяви политологът Христо Панчугов в "Денят ON AIR"

Така той коментира данните на социологическата агенция "Афис", които показаха, че правителството преживява най-критичния си период от началото на мандата и нараства делът на избирателите, които насочват погледа си към варианта "предсрочни избори".

Журналистът Юлий Москов коментира, че у обществото в България съществува мисленето "ние" - народа и "те"- политиците, защото между двете звена няма никаква връзка. 

Политологът Христо Панчугов също се съгласи, че има прекъсната връзка между граждани и политици. Според него обаче това не може да продължи дълго.

По неговите думи невъзможността на българските институции да наложат какъвто и да е ред, в която и да е сфера на българското общество, е в основата на проблемите.

"Ако има спецакция по един въпрос, значи той не се разглежда ежедневно" допълни журналистът Юлий Москов.

"Некомпетентност, липса на въображение, липса на политически смисъл, политически шантаж и политически сделки са в основата на това, което наблюдаваме в момента. Търпимостта на българското общество е крайно време да се изчерпа" категоричен бе политологът.