Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Музикаутор" настоява за промяна в закона за легалното копиране на съдържание от интернет

Хиляди български и чужди автори са лишени от справедливо възнаграждение

25.09.2018 | 20:08 Редактор: Василена Василева

"Музикаутор" иска да бъде създаден действащ механизъм за компенсации на авторите от частното копиране на техни произведения. Това може да се осъществи чрез промяна на действащия в момента чл. 26 от Закона за авторското право. 

"Става въпрос за една специфична материя, която е уредена в българския Закон за авторско право през далечната 1993 година. А корекцията в него, направена през 2011 година на практика не работи. Текстът съдържа неясноти и непълноти, които в крайна сметка водят до обезсмисляне на механизма и липса на рентабилност за събиране на компенсационни възнаграждения на авторите", каза в студиото на "Денят ON AIR" изпълнителният директор на "Музикаутур" Иван Димитров.

От "Музикаутор" посочват като проблемна точка в сега действащия закон облагането на информационните носители, но не и на записващата и копирна техника, което прави практически невъзможно събирането на възнаграждения за отпечатани произведения.

"Необходима е и промяна на облагането на носители и устройства, които се внасят от други държави. В момента се облага вносът единствено от държавите извън ЕС, което е предпоставка за почти нулева събираемост, тъй като повечето информационни носители, които се внасят у нас, първо минават през някое от европейските пристанища", допълни още Иван Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че България е една от малкото държави, която, въпреки че е въвела световната практика за частното копиране, не го прилага изобщо. В резултат на това хиляди български и чужди автори са лишени от справедливо възнаграждение. 

Вижте повече във видеото!