Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

От БСП категорични: По-скъп хляб? Правителството да вземе мерки!

Трябва да се вземат решителни мерки по регулацията на цените на храните, уточни Надя Клисурска-Жекова

19.09.2018 | 20:10 Редактор: Велислав Филипов
От БСП категорични: По-скъп хляб? Правителството да вземе мерки!

Цената на хляба скача. Причината е увеличението на природния газ и електричеството. Такива притеснения изрази министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Очакваният скок на цената е около 0,30 лева.

Според депутата от БСП Надя Клисурска-Жекова това е проблем, който е доста сериозен, но в същото време управляващите сякаш не го вземат под внимание.

"Увеличението на хляба в повечето населени места ще е с около 20%. Трябва да се вземат решителни мерки по регулацията на цените на храните, които са основни за потребителската кошница на българина. Реално това е доста голямо увеличение за бедните хора у нас и ще засегне над 1 млн. души в цялата страна", категорична е тя в "Денят ON AIR".

По думите ѝ намаляването на данъка на определени стоки и храни от 20% на 5% е една справедлива стъпка, а именно такова ще е предложението на БСП за следващата година.

"Намаляването на ДДС-то ще се изсветли сектора. Ние сме една от малкото страни в ЕС, в която няма диференцирани ДДС ставки за определени стоки. В момента управляващата коалиция по никакъв начин няма да се стресне от този проблем. Скептична съм, че думите на Порожанов за решаване на проблема са искрени и ще има реакция. Все пак думата на финансовия министър е последна", коментира още Клисурска пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП смята, че по време на кабинета "Борисов 2" е премахната Националната служба за зърно и фуражи, която е следяла за качеството на продукцията, контролирала е и вноса и износа, сега обаче никой не се е заел с тази функция.