Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Лесно е да даваш популистки предложения, когато си в опозиция, смята патриот

Предложението за намаляване на ДДС-то трябва да бъде за всички стоки от първа необходимост, уточни Александър Сабанов
Публикувана: От:

Предложението за намаляване на ДДС-то не трябва да бъде само за хляба, но и за другите стоки от първа необходимост. Финансовият министър трябва да сметне какви пари влизат от ДДС в бюджета и да каже дали е възможно. Може би говорим за стотици милиони. Лесно е, когато си опозиция, да предлагаш такива мерки. Това е тежък популизъм от страна на БСП.

Още по темата

 

Така депутатът от Обединени патриоти Александър Сабанов коментира в студиото на "Денят ON AIR" евентуалното увеличение с 0,30 лева на хляба в цялата страна.

"Не може министър да ходи да се договаря с веригите, които ако решат, на добра воля могат да направят нещо, но реално не са задължени. Трябва да има регулация. Веригата жито-брашно-хляб трябва да се регулира цялата. Ако производителите печелят по 6-7 стотинки, то търговците печелят около 2-3 пъти повече", обясни още депутатът.

По думите му определено 30 стотинки увеличение на хляба ще се отрази сериозно на финансовото състояние на определена група българи.

"България се изчисти от сенчестия бизнес, когато наложихме плоския 10% данък. По-лесно е, когато си платиш данъка, отколкото да се занимаваш да криеш данъци, продукция и т.н.", заяви още Сабанов.

Той е на мнение, че няма как държавата да контролира директно цената на нито една стока или услуга.

"Ние хлебарите казваме "никой не е по-голям от хляба", дори производителите. Не може да дигаме цената безпричинно. Няма как да регулираме цената и чрез Института за фуража и зърното. Това е борсова цена, няма как да задължим българските земеделци да продават по-скъпо или евтино. Всеки търси по-добрата цена", допълни още той пред Bulgaria ON AIR.

Коментари ( 0 )