Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Краят на мъката с АЕЦ "Белене" ще дойде, ако се намерят инвеститори, смята експерт

Проф. Атанас Тасев коментира ситуацията в българската енергетика

18.09.2018 | 20:35 Редактор: Ивайло Николов
Краят на мъката с АЕЦ

Националната електрическа компания ще трябва да плати още 32 млн. евро заради прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", както и няколко милиона евро лихви. Причината е поредното загубено арбитражно дело, което бе заведено през юли 2014 година от компанията "Уорли Парсънс", чийто подизпълнител бе "Риск инженеринг". Окончателното решение на арбитражния трибунал е било взето на 6 септември, а с него се отхвърлят всички защитни тези на НЕК, въпреки платените от държавната фирма над 2,4 млн. евро за адвокатски хонорари - два пъти повече от разходите на ищеца "Уорли Парсънс".

Енергийният експерт, проф. Атанас Тасев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че отдавна е било ясно, че ще трябва да си платим.

"Проблемът е, че в един прекрасен момент, не си спомням кой, е отказал да плати фактурите и това пък е вече основание "Уорли Парсънс" да заведе арбитражно дело", каза проф. Тасев.

Той беше категоричен, че сумата, която НЕК ще трябва да плати може да прехвърли 40 милиона евро.

"НЕК отдавна е в технически фалит. Само пасивът по отношение на Белене 3 милиарда лева. НЕК отдавна потъна, но НЕК не може да фалира по действащия Закон за енергетиката, ако фалира пък настъпват колизии в държавата", обясни енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Атанас Тасев смята още, че за АЕЦ "Белене" има няколко варианта. Единият е да се намери инвеститор и така данъкоплатците да не плащат повече за тази централа, вторият е оборудването да се ползва за други централи, а третият - режем реакторите за скрап и по думите на проф. Тасев "ставаме за смях".

Енергийният експерт беше категоричен, че България има нужда от ядрени централи.

Очаквайте видео!