Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Борисов и Радев в задочен спор за неподписания указ... Кой ще надвие?

Темата коментират политолозите Георги Киряков и Страхил Делийски
Публикувана: От:

Борисов не е свикнал да му се противопоставят по толкова остър начин и то по устав. Премиерът показва, че не иска да дели тази власт, която е консолидирал около себе си. Едно от най-неприятните неща за правителството е, че ако гоненето по устав продължи, президентът ще надделее.

Така политологът Георги Киряков коментира напрежението между "Дондуков“ 1 и "Дондуков“ 2, което се породи от отказа на президента Румен Радев да подпише указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Още по темата

 

Според Киряков президентът използва инструментите за контрол над правителството доста добре.

"Президентът няма слабостите, които имаха предишни президенти, няма никакви съмнения в неговата почтеност. Той още не е натоварен политически толкова много, няма как да му намерят слабото място. Най-голямата слабост на Радев е, че го обявяват като "президент на БСП". Това определено руши авторитета на тази институция като независима", обясни още експертът в "Денят ON AIR".

По думите на политолога Страхил Делийски от президентството са решили да използват всеки повод, за да атакуват правителството.

"Радев е решил да покаже, че все пак има някакъв властови обект в държавата, който да казва на Борисов, че нещата няма да станат по неговия начин. Едва ли Радев без да иска бави устава, но това е един от малкото инструменти на президента, с които може да контролира правителството", категоричен е Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че наскоро Радев определено успява да напипва слабите места на Борисов и правителството и надали мисли толкова за създаването на партия.

Коментари ( 0 )