Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дачич с поредно колоритно изявление за Косово. Ще се стигне ли до споразумение?

Поведението на сръбския външен министър напоследък е трудно обяснимо, смята д-р Боби Бобев

17.09.2018 | 20:16 Редактор: Василена Василева
Дачич с поредно колоритно изявление за Косово. Ще се стигне ли до споразумение?

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич за пореден път привлече вниманието на медиите с колоритно изявление за Косово. "Белград ще признае най-младата държава на Балканите и ще се съгласи с членството ѝ в ООН, когато върбата роди грозде", каза по-рано днес той.

На прием в посолството на Гърция в Белград Дачич заяви, че Сърбия всеки ден получава призиви от Косово, които са "извън реалността". Като пример той посочи предложението за корекция на границите, но без териториални отстъпки от страна на Косово. 

"Това в никакъв случай не може да бъде премерено политическо изказване. Поведението на Ивица Дачич в последно време е малко трудно обяснимо, тъй като всички помним, че именно той беше човекът, който започна диалога с президента на Косово Хашим Тачи. Дори стигнаха до политическо споразумение през април 2013 година", каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият посланик в Косово и Албания д-р Боби Бобев.

Той подчерта, че месец септември се очертава да бъде доста интензивен заради диалога Белград - Прищина, както и около Преспанския договор и процедурите около него в спора за името между Гърция и Македония.

"Трудно постижимо е да се стигне до съгласие. Различията, които се появиха след привидните сигнали за път към размяна на територии между Сърбия и Косово, са напълно логични", отбеляза Бобев.

Пред Bulgaria ON AIR дипломатът допълни още, че Косово иска Сърбия да признае независимостта ѝ, като успоредно с това да получи и населената предимно с албанци Прешевска долина.

Вижте повече във видеото!