Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Д-р Стойчо Кацаров: Най-добрият вариант е пълна демонополизация на Здравната каса!

От това ще спечелят най-много пациентите, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR
Публикувана: От:

Какво да очакваме от новия модел на здравното осигуряване и застраховане, който предлагат управляващите? Вариантите, които в момента са в процес на обществено обсъждане, са два. В първия случай реформата предвижда едновременно със здравната вноска от 8% да се въведе и застраховка, която да покрива лечение на пациента над определена сума. А спорът е дали застраховката да бъде с фиксирана цена, например 12 лв., или да бъде процент от дохода - например 2%. Вторият вариант е демонополизация на здравната каса и създаването на конкурентни частни каси. По този начин вноската може да отива изцяло в НЗОК или в частно здравноосигурително дружество.

Още по темата

 

"Най-добрият вариант е пълна демонополизация на здравното осигуряване. От това биха спечелили най-много пациентите, защото ще могат сами да избират къде да отиде здравната им вноска. И когато фондовете бъдат поставени в ситуация да се борят за парите и избора им, хората ще получават и една по-добра грижа", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че е важно да има конкуренция, от която да печелят най-много потребителите. 

"Тъй като здравната система се изгражда именно заради пациентите, първият интерес, който трябва да се вземе под внимание, е техният. А в случая е категорично, че е по-добре да има много здравни фондове", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Финансовият министър Владислав Горанов също се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

"Бих направил всичко по силите си, за да спомогна тази идея да се осъществи. Би било много критично, ако управляващите се откажат. Извършването на подобен процес е много по-лесен отколкото процеса със задължителната допълнителна здравна застраховка", отбеляза oще д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Вижте повече във видеото!

Коментари ( 0 )