Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Експерт: Законът за коланите и видеорегистраторите в автобусите - неработещ и излишен!

Темата коментира Христо Радков
Публикувана: От:

Автобусите вече задължително ще бъдат оборудвани с обезопасителни колани и видеорегистратор. Това решиха депутатите. Срокът за оборудване на автобусите, които нямат фабрично поставени колани, ще е 9 месеца. Глобата за неспазване на срока и правилата е 3000 лева, а още 1500 лева е санкцията за превозвач, който не съхранява записите от видеорегистраторите. 

Още по темата

 

Дали промените ще намалят катастрофите по пътищата и инцидентите с автобуси?

Според председателя на Българско обединение на шофьорите Христо Радков тези промени най-вероятно въобще няма да влязат в сила.

"Или срокът ще бъде удължен, или нещо друго ще се случи. Законът за коланите и видеорегистраторите няма да влезе в сила. По наши сметки 7000 автобуса трябва да се оборудват. Това са около 10 000 колана, които трябва да бъдат сложени, а разходите са огромни", обясни в "Денят ON AIR" Радков.

По думите му единствените, които могат да правят конструктивни промени по автобусите, са техните производители.

"Според мен превозвачите ще излязат на протест и ще отменят закона. В целия ЕС няма закон, задължаващ автобусния превоз да има видеорегистратори. Единствените държави, в които е задължително това средство, са Русия и доста от държавите в Източна Европа. Видеорегистраторите няма да намалят катастрофите с автобуси. Нима ако имаше такова устройство в автобуса, който катастрофира край Своге, инцидентът щеше да бъде предотвратен", категоричен е експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че пътищата в България са основният фактор за големия брой загинали в катастрофи.

Гледайте видеото с целия разговор.

Коментари ( 1 )
  • 1

    Taisho Mori

    15 сеп 2018 | 16:17

    Няма по-некадърен водещ от тази. Не спира да прекъсва госта си през 5 секунди, не го оставя едно изречение да си изкаже, или да си довърши мисълта. Задава тъпи и несвързани въпроси, все едно и плащат на изказана дума. БГОНАИР няма ли да я махните тази най-после?