Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Скокът на заплатите в държавния сектор щял да увеличи конкуренцията с бизнеса

Коментар на депутата от ГЕРБ Александър Иванов пред Bulgaria ON AIR

12.09.2018 | 20:01 Редактор: Тодор Петров
Скокът на заплатите в държавния сектор щял да увеличи конкуренцията с бизнеса

Увеличават парите в бюджетната сфера с 10%, но заплатите няма да се вдигат на всички поравно. Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов обяви пред Bulgaria ON AIR, че става въпрос за 1,1 млрд. лева, като ще бъде използвано увеличението на брутния вътрешен продукт. 

По думите му няма да бъде взето от едно перо, за да бъде дадено на друго. Той очаква увеличението на заплатите в държавния сектор да повлече крак и в частния сектор, тъй като ще има конкуриране за привличане на кадри.

"Усилията на бизнеса трябва да бъдат насочени към добавената стойност, която произвежда, за да може да увеличи заплатите на работещите", посочи народният представител от ГЕРБ.

В предаването "Денят ON AIR" Иванов подчерта, че първоначално анонсираното увеличение на работните заплати на учителите с 10% остава. По този начин с новото увеличение заплатите им ще скочат с 20%.

"Инфлацията е в минимални нива. 1,1-1,2% е умерена инфлация. Има стоки от бита, които поскъпват - повишаване цената на енергийните ресурси. Затова има програми за подпомагане на енергийно бедните хора", каза още депутатът.

Александър Иванов коментира и планираните допълнителни здравни вноски, които бяха предложени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 

"От години се говори, че трябва да има смяна на модела. Здравеопазването става все по-скъпо. Трябва да намерим вариант как средствата да влязат в системата", посочи той. 

Днес финансовият министър Владислав Горанов апелира за демонополизация на НЗОК. Александър Иванов пък се обяви по-скоро за варианта на поетапна демонополизация на Здравната каса.

Вижте видеото с целия разговор.