Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Спас Ташев: Без договора с Гърция Македония няма да получи членство в НАТО и ЕС

Писмото на Тръмп не е изпратено до когото трябва, отбеляза историкът

07.09.2018 | 20:57 Редактор: Василена Василева
Спас Ташев: Без договора с Гърция Македония няма да получи членство в НАТО и ЕС

Американският държавен глава Доналд Тръмп изпрати писмо до македонския президент Георге Иванов, в което изразява подкрепата си за Договора между властите в Скопие и Атина за разрешаване на спора за името.

Преспанският договор за новото име на Република Македония отваря пътя за членство на страната в НАТО и ЕС, написа Тръмп до македонския си колега по повод Деня на независимостта 8 септември.

"Поздравителният адрес може би е изпратен не до когото трябва, тъй като Георге Иванов има доста противоречива позиция по отношение на членството на Македония в НАТО. От една страна той декларативно смята, че мястото на страната е в НАТО, но политиката, която отстоява е насочена против това членство, тъй като не желае да приеме договора с Гърция", каза в студиото на "Денят ON AIR" македонистът д-р Спас Ташев.

Той подчерта, че както от НАТО, така и от всички държави членки на Европейския съюз, идват ясни послания, че без този договор страната няма да получи желаното членство.

"По този начин президентът на Македония се оказва в една патова ситуация, той няма полезен ход. И поради тази причина основен играч се явява Зоран Заев и правителството му", допълни д-р Ташев.

Пред Bulgaria ON AIR историкът отбеляза още, че Гърция, създавайки спора за името на югозападната ни съседка и блокирайки нейното успешно включване в международните структури, е съдействала до голяма степен на запазването на сръбското влияние върху държавата. 

Вижте видеото с целия разговор!