Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

През лятото шофьорите карат най-рисково, категоричен е експерт

Има голям туристически трафик към Черноморието и към Гърция, отбеляза Настимир Ананиев

21.08.2018 | 20:29 Редактор: Велислав Филипов
През лятото шофьорите карат най-рисково, категоричен е експерт

Лятото е най-тежкия сезон от войната по пътищата. Има голям туристически трафик към Черноморието и към Гърция. През уикендите трафикът е много натоварен. Гастарбайтерите също допълнително натоварват движението.

Това каза в "Денят ON AIR" експертът по пътна безопасност и бивш председател на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев по повод войната по пътищата.

По думите му летният сезон кара водачите да правят повече рисковани маневри, за да стигнат по-бързо до своята крайна дестинация.

"Доста често ТИР-овете не спазват ограниченията да не се движат в почивните дни и допълнително изнервят обстановката. Все пак трябва да се отбележи, че статистиката за жертвите по пътищата спада. Независимо от това сме 2-ри в Европа по загинали в ПТП, единствено Румъния ни изпреварва", уточни експертът.

Според него в най-скоро време в училищата трябва да се въведе обучение по пътна безопасност.

"Нужно е децата да се обучават от малки и от най-ранна възраст да се възпитават. Не само институциите трябва да обучават младите шофьори, възпитанието трябва да идва и от семействата", отбеляза Ананиев пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото.