Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Илхан Андай: Експертите говорят за стабилност, а стабилност на дъното е нещо немислимо!

Милиардите, обещани от Катар, ще "освежат" икономиката, убеден е журналистът

21.08.2018 | 20:50 Редактор: Лазарина Колчагова
Илхан Андай: Експертите говорят за стабилност, а стабилност на дъното е нещо немислимо!

Митата, които Вашингтон наложи на Анкара доведоха до срив на турската лира и притеснения за редица големи европейски банки, които притежават значителни дялове от турския дълг. 

В ексклузивно интервю за "Ройтерс" американският президент Доналд Тръмп обясни, че помогнал на Турция да освободи свой гражданин, арестуван в Израел, на което Анкара не отговорила подобаващо с освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън. Ден по-рано пък бе обстреляно посолството на САЩ в Анкара.

Какво се случва с Турция в политически и икономически план? 

"Икономическите експерти говорят за стабилност, а стабилност на дъното е нещо немислимо. В момента доларът беше стопиран и сигурно още месец-два няма да има проблем, заради приятелите на Ердоган, но когато в тази икономика липсват инвеститции, стабилизирането е мимолетно." каза журналистът Илхан Андай в "Денят ON AIR".

Журналистът нарече обещаните от Катар милиарди за Турция, "временна свежест за икономиката, но не и глобално решение на проблема". 

По думите му финансовите експерти прогнозират още по-тежка криза за турската икономика. 
"Най-важният въпрос е, че ние не знаем истинската цел на Доналд Тръмп. Ердоган няма избор, той направи много грешки, но не бива да отстъпва, защото нищо добро не го чака, стъпка назад не е полезна. Той набляга на национализма в страната", обобщи Илхан Андай пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът бе категоричен, че ислямът носи дивиденти в политиката на Ердоган. 

"Той спечели изборите с тази реторика. Разузнаването е работило много добре. Два месца по-рано каза, че е национално предателство да се проведат изборите, но ги изтегли и спечели", припомни Андай и каза, че трябва да се очаква по-голямо затопляне в отношенията между Русия и Турция.

"Всчки държави имат сметки. Ердоган е много смел в обръщението си, че едва ли не ще въведат нова парична единица, но не бива да забравя, че всяка от държавите може да се разбере с Тръмп за по-големи облаги", коментира още журналистът, подчертавайки, че разговорите и постигнатите споразумения между Турция и Иран може да се отличават от тези Между САЩ и Иран.

Гледайте видеото.