Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Путин и Меркел на 4 очи... Какво договориха двамата лидери?

Руският президент отиде на срещата с нагласата да не преговаря, категоричен е анализаторът Любомир Стефанов

20.08.2018 | 20:10 Редактор: Велислав Филипов
Путин и Меркел на 4 очи... Какво договориха двамата лидери?

Преговорите между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел продължиха три часа в събота вечерта. Срещата се проведе в резиденцията Мезеберг на 70 км северно от Берлин. Преди началото на срещата двамата лидери направиха кратки изявления за медиите. Те обявиха, че ще обсъждат ситуацията в Сирия, уреждането на украинския конфликт, ситуацията с договора за иранската ядрена програма, както и проекта за газопровод "Северен поток” 2.

Според международния анализатор Любомир Стефанов преговорите не са били точно "преговори", а по-скоро обсъждане на нашумели теми.

"Путин отиде с тази нагласа - не да преговаря. Добър знак е, че са си говорили толкова много на закрити врата. Всички теми, които те са засегнали, са факт, в голяма или малка степен, заради администрацията на Доналд Тръмп. Американският президент тика ЕС към Русия и Китай, което е странно", категоричен е Стефанов в "Денят ON AIR".

По думите му "Северен поток" 2 е чисто икономически проект за Германия, но за Русия това е чисто политически.

"Санкциите на Щатите не работят определено. Тръмп си върши работата като американски президент. Американските гласоподаватели очакват от политиката му едно, а светът - друго, и те не е задължително да се препокриват. Тръмп да санкционира Русия и Германия за "Северен поток"? Това ще е нещо катастрофално. Тръмп продава една политика на вътрешните си гласоподаватели, а на другите - друга", подчерта анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че между Германия и Русия ще има разбирателство относно "Северен поток" 2, но това няма да стане лесно заради Украйна. 

"Русия иска да прескочи Украйна, но Германия е ангажирана с процеса в Крим. Меркел заяви, че прескачането на Украйна е недопустимо. Това поставя "Северен поток" в доста политически аспект. Руският президент много ясно разбира тежестта на този проект и най-вероятно ще направи компромис за Украйна", допълни още Любомир Стефанов.