Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Референдумът ще е тест за Македония дали ще пребори сенките от миналото

Според Стефан Иванов Сърбия е автор на "македонизма"

17.08.2018 | 21:00 Редактор: Лазарина Колчагова
Историк: Референдумът ще е тест за Македония дали ще пребори сенките от миналото

Референдумът по споразумението с Гърция за името на Македония ще се проведе на 30 септември. Според проведено социологическо проучване 40% от македонците ще подкрепят референдума.

"Това ще бъде тест на къде иска да продължи Македония - дали ще е в сенките на миналото или ще се сближи с ЕС и ще преодолее лъжите, които пишат македонските учебници", заяви историкът Стефан Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът цитира представитително социологическо проучване, което показвало, че 41,5%  от македонците ще подкрепят договора. 

"Към днешна дата нищо не е ясно. Тези проценти са извадени от хората, които са казали, че ще отидат да гласуват, но много се колебаят все още. Това означава, че все още нищо не е ясно. Това ще е първото сравняване на сили след смяната на властта. От опозицията ще има кресливо поведение, насочено към сенки от миналото", прогнозира Стефан Иванов. 

Той обясни още, че България има интерес референдума да мине. 

"Големият въпрос е дали ще се върнем към фалшивата руско-сръбска приказка, че Македония е нещо различно. Интересите на Балканския полуостров минават през Сърбия. Сърбия е автор на "македонската идея", каза още Иванов в "Денят ON AIR".

Във връзка с разменените позиции между Сърбия и Косово относно териториално преразпределение, историкът окачестви като "взривоопасни" промяната на каквито и да било граници след Втората световна война, но добави, че такава подялба според него е невъзможна. 

"Двете страни които биха си я поделили не са излекували още раните си. Прекалено е рано за този процес", бе категоричен той. 

"В момента избора е между минало и бъдеще. Македонците могат да поискат да са различни или да се върнат назад и да се обърнат срещу България", коментира Стефан Иванов.

Историкът добави, че българите, които живеят в Македония са единни и категорични зад референдума.

Гледайте видеото.