Денят ON AIR

Задълбочени коментари и анализи с гости на живо.

Всеки делник, 19,00.

Водещ: Ганиела Ангелова

Небрежността към Търговския регистър е престъпна, смята експерт

Дано разследването на ДАНС и МВР даде смислен резултат, изтъкна Спас Иванов
Публикувана: От:

Още по темата

 

Кои са неизвестните около кризата с Търговския регистър? 

"Търговският регистър е доста остаряло явление в сегашния IT свят. Сривът по всяка вероятност се дължи на лошо управление. Разбрахме, че не е кибератака, но все още няма доказателства за това. Спирането на 4 диска звучи несериозно. Ако дизайнът е бил правилен и архитектурата е била на място, то никой нямаше да пострада", отбеляза експертът по киберсигурност Спас Иванов.  

Според госта в "Денят ON AIR" проявената небрежност към Регистъра е престъпна. 

"Имало е анализ на риска, но той е проведен по изключително непрофесионален начин. Надявам се разследването да даде ясна информация кое е довело до този срив. ДАНС и МВР разследват. Дано не ни кажат врели некипели накрая", отбеляза експертът. 

В общественото пространство се върти идеята за Държавно електронно хранилище. Иванов твърди, че то би трябвало да изглежда като киберкрепост, в която никой нежелан да не може да проникне. 

"Това е нещо много трудно. Тези данни не бива да се намират на едно място. Има нови технологии като block-chain. Ние сме в ситуация на постоянна международна кибервойна. Засега не усещаме ефекта, но някога може и да го усетим", заключи Спас Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Коментари ( 0 )