Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: Външните министри на Турция и Русия обсъждат несъгласието си за Сирия

На фона на дипломатическия спор със САЩ, първият дипломат на Кремъл бе на посещение в Анкара

14.08.2018 | 21:05 Редактор: Лазарина Колчагова
Дипломат: Външните министри на Турция и Русия обсъждат несъгласието си за Сирия

САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. 

Това доведе до бойкота на турския президент Реджеп Ердоган на електронните продукти, произведени в САЩ. На фона на дипломатическия спор между двете страни, първият дипломат на Кремъл бе на посещение в Анкара. 

Защо се срещат Лавров и Чавушоглу и до какво ще доведе напрежението между Турция и САЩ коментира в студиото на Bulgaria ON AIR дипломатът Симеон Николов.

"Срещите между двамата външни министри са много чести, в момента това, което обсъждат е несъгласието на Турция по някои въпроси с Русия.
На 7 септември предстои среща между Турция и Иран за положението в Сирия. Турция не е съгласна с поемането на контрола от руски и сирийски въоръжени сили, но вече имаше две съвещания без успех", 

Дипломатът поясни, че на днешната среща са били дискутирани и въпроси от двустранното сътрудничество, както и финансовата криза.

"Нещата не стоят така, както Ердоган ги представя пред своята публика. Този процес тече вече 5 години. Турция имаше икономически ръст, но икономиката им прегря", подчерта Николов и поясни, че основната причина не са обтегнатите отношения със САЩ.

"Турската лира от вчера се е покачила почти двойно. Това е продължителен процес и той не е вследствие на външна намеса. Това, което Тръмп направи бе да даде само последен тласък на падането на лирата. След увеличаването на митата, още на следващия ден лирата падна с 14%. В момента действително САЩ водят търговска война, но първата причина за кризата е именно прегряването на икономиката", заяви Симеон Николов в "Денят ON AIR".

По думите му втората причина е смяната на модела на управление, в който бе отнета свободата на централната банка. 

"Независимостта, която трябва да има банката я няма, моментът бе изпуснат. Тревогата в международен план е много голяма - дали Турция ще съумее да овладее ситуацията? При 7 лири за долар банките няма да могат да се справят", прогнозира дипломатът.

Николов подчерта още, че има голямо сливане на паричните потоци и задлъжнялостта на турските банки е много голяма. И добави, че кризата може да премина в банкова, а после и икономическа, което би могло да доведе до безработица и увеличен бежански поток. 

"България не е заинтересована от една нестабилна Турция", категоричен бе дипломатът.

Гледайте видеото с целия разговор.