Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

С право ли Радев критикува реакцията ни към Заев за Илинденско-Преображенското въстание?

Според зам.-външния министър становището ни е било недвусмислено

13.08.2018 | 20:28 Редактор: Лазарина Колчагова
С право ли Радев критикува реакцията ни към Заев за Илинденско-Преображенското въстание?

Каква политика води България спрямо Македония и имат ли резон критиките на президента Радев, че България не е реагирала адекватно след скандалното изявление на премиера Заев за Илинденско-Преображенското въстание - тези въпроси коментира в студиото на Bulgaria ON AIR зам.-външният министър Георг Георгиев.

"Вероятно президентът не е имал възможност да проследи всички публични изяви на правителствените представители. Много недвусмислено бе изразено становището на България. В дипломацията и международните отношения няма как да имаш остро поведение, защото рискуваш да навредиш на имиджа на държавата", каза зам.-външният министър в "Денят ON AIR".

Той изрази опасение, че "за президента се е превърнало в запазена марка да не търси диалога, а да влезе в спор с правителството - да бъдат хвърлени едни обвинения".

Георг Георгиев обясни, че няма как реакциите да бъдат прости, заради позиционираността на страната ни във връзка с Договора за дъбросъседство с Република Македония, който и двамата премиери са имали смелостта да подпишат. 

Зам.-външният министър допълни, че вероятно Радев не е получил достатъчно информация за причините за анекса към Договора за добросъседство. 

"Анекси към международни договори не се правят просто така. Договорът се позовава на декларация от 1999 г., а текстът отразява интересите и на двете страни, за да се стигне до подписването му през 2017 г.", каза още Георгиев и прикани всеки да си прави сметка за това, което казва, защото не било добре "с лека ръка да се руши атмосфера на приятелство и разбирателство".

"Не бива да влизаме в реторика, която в някакъв момент може да ни навреди. Няма държава, която толкова братски да е протегнала ръка, следвайки една кауза. Да гарантираме, че тук повече няма да бъдем арена на въоръжени конфликти е основен приоритет за балканските държави", заяви Георгиев.

Гледайте видеото с целия разговор.