Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проблем: Преговорите за Brexit се водят между Лондон и Лондон, посочи дипломат

Винаги половината британци ще се чувстват излъгани, смята Любомир Кючуков

24.07.2018 | 21:11 Редактор: Тодор Петров
Проблем: Преговорите за Brexit се водят между Лондон и Лондон, посочи дипломат

Британският външен министър предупреди, че има възможност Великобритания да напусне ЕС без сключено спораузмението с Брюксел. Обсъждането на Brexit води до все повече скандали, а в Англия заваляха и оставки на министри.

Дългогодшният ни дипломат и посланик в Лондон Любомир Кючуков е на мнение, че изказването на британския външен министър призовава Брюксел да подходи по-конструктивно.

"Големият проблем е, че в последните месеци преговорите се водят в Лондон между Лондон и Лондон. Проблемът е огромното вътрешно разделение в британското общество. Винаги половината британци ще се чувстват излъгани. Вторият голям проблем е несигурността за бизнеса и обществото", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Института за икономика и международни отношения отбеляза, че не може да се очаква ЕС да приеме на 100% това, за което се договорят британските политици.

Той припомни, че трябва да бъде спазен 2-годишният срок, който изтича на 29 март 2019 г. И още - преговорите трябва да приключат не по-късно от октомври-ноември, а договорът трябва да бъде задължително ратифициран във всяка една от страните членки на ЕС.

България трябва да направи анализ във всички аспекти, какво ще означава излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, за да е ясно каква да бъде българската позиция, завърши Любомир Кючуков.