Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

КЗК няма достатъчно аргументи, "Инерком" ще обжалва за ЧЕЗ, смята експерт

Административният акт може да стане нищожен, посочи проф. Атанас Тасев

20.07.2018 | 20:48 Редактор: Тодор Петров
КЗК няма достатъчно аргументи,

Комисията за защита на конкуренцията спря сделката за продажбата на ЧЕЗ. КЗК не разрешава на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова да придобие българските дружества на електроразпределителния холдинг.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на мнение, че ако "Инерком" обжалва решението, значи наистина има интерес към активите на ЧЕЗ. Той припомни тезата на КЗК, че компанията на Върбакова може да има господстваща позиция на пазара.

"КЗК е независим орган. Неговите определения имат характер на административни актове, но те подлежат на съдебен контрол. "Инерком" е в правото си да обжалва", обясни той пред Bulgaria ON AIR и добави, че очаква това да се случи.

Според проф. Атанас Тасев няма достатъчно сериознa обосновка в решението. КЗК няма аргументите, които биха защитили тази теза. При обжалване административният акт може да стане нищожен, посочи енергийният експерт.

Гостът в предаването "Денят ON AIR" изключи възможността решението за ЧЕЗ да застраши енергийната сигурност в страната.

"НЕК може да бъде стабилизирана по няколко начина. Първият е проектът "Белене" да се реализира, защото 3 млрд. висят като пасиви", каза още проф. Тасев.