Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вигенин от БСП: Животните са били напълно излишно избити!

Според депутата мерките се изпълняват с голямо закъснение

19.07.2018 | 20:38 Редактор: Лазарина Колчагова
Вигенин от БСП: Животните са били напълно излишно избити!

Темата с чумата по дребните преживни животни в ямболските села провокира отново искане на оставки.

Опозицията остро критикува действията на държавата, които били незаконни. Ресорният и вътрешният министър отново потвърдиха, че всички мерки по справяне с кризата били бързи, своевременни и адекватни.

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров.

На фона на събитията, оспорваните мерки, предприети от БАБХ продължават да бъдат гореща тема.

"Ако трябва да вярваме на пробите които са направени, чума има, но все пак животните са били напълно излишно избити. В документите на ЕК, в изследвания, които са правени във връзка с това, че тази болест наближава ЕС са правени анализи. Има ръководство, в което категорично пише, че когато има съмнения за тази болест в стопанството, стадото се изолира и се правт проби. Ако се потвърдят, животните се евтанизират, а останалите животни се слагат под карантина, изолират се на 3 км. и се наблюдават в период от 21 дни", каза в студиото на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

"Нищо от това не е направено от момента, в който са възникнали съмнения. Никой не е казал на хората, че не трябва да си извеждат животните. Не е имало нито дезинфекция, нито проверки", продължи той в "Денят ON AIR.

Вигенин, който е и председател на Комисията по европейските въпроси продължи, че от МВР и Министерството на горите и храните са "започнали да правят нещата както трябва, но първите дни е имало безхаберие". 

Депутатът добави, че от БСП не възпрепятстват мерките, които трябва да се направят, но "с голямо закъснение" се постъпвало по правилния начин.

Гледайте целия разговор във видеото.